Hej hej

Ser fram emot att ses på fredag, jag jobbar ju till 15 så jag får väl dansa små grodorna med mina patienter! NonePotatis är inhandlat, hoppas 9 kg räcker... och chips likaså! (Alltså inhandlat, inte 9 kg....).

Är lite deppig, får förmodligen avboka vår resa till Grekland, då skolledningen vägrar godkänna det. De hävdar att terminsuppehåll är det enda som gäller! Och det är det inte värt... Just nu är jag inte vatten värd hos barnen...:o(

Ha det gott, kram Linda

Recepten!

Hej!
Här kommer recepten från tjejmiddagen hos Linn. Just nu sitter jag i musiksalen med min plusjobbare Kjell. Det ska bli så trevligt att gå hem. Puh! Ha en skön midsommar!

Kram Karin

Sparrispaj med parmesan

4 dl

vetemjöl

150 g

smör

2 msk

vatten

1 st

pajform, rund, ca 27 cm i diameter

Fyllning:

500 g

sparris, färsk, grön

4 st

ägg

2,5 dl

mellangrädde

0,5 tsk

salt

1 krm

svartpeppar, nymald

75 g

parmesanost, riven, färsk

Den här pajen är tänkt att serveras med en sallad på färsk spenat och räkor. Välj helst späda spenatblad och vänd dem bara med lite olivolja och balsamvinäger. Servera gärna färska räkor med skal så att var och en kan skala själv.

Gör så här

1. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop en fast deg. Tryck ut den i pajformen till ett jämnt lager i botten och upp på kanterna. Nagga botten och ställ i kylen minst 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
3. Ansa sparrisen och skär bort den nedersta lite trådiga biten. Koka dem i lättsaltat vatten ca
2 min. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Dela dem ev om de är långa.
4. Vispa samman ägg, grädde, salt, peppar och parmesanost.
5. Fördela sparrisen lite huller om buller så de inte ligger för tätt. Häll på äggblandningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.
6. Servera pajen ljummen, gärna med en sallad på färsk spenat och färska räkor


Tomatpaj med salami och parmaskinka

Pajdeg:

2,5 dl

vetemjöl

100 g

smör

1 msk

vatten

1 st

pajform, rund, ca 24 cm i diameter

Fyllning:

4 st

tomater

1 st

gul lök

2 st

vitlöksklyftor

1 msk

olivolja

4 st

sardeller

1 krm

svartpeppar, nymald

100 g

mozzarella

1 dl

oliver

2 st

ägg

1,5 dl

vispgrädde

80 g

italiensk salami, tunt skivad

80 g

parmaskinka, tunt skivad

En paj med italienska smaker. Servera med grönsallad och en vanlig enkel vinägrettdressing.

Gör så här

1. Blanda mjöl och smör i en skål eller en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten så det blir en fast deg.
2. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i formen. Nagga botten och ställ den i kylen minst 30 min.
3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök ca 1 min. Finhacka sardellerna och blanda ner dem samt svartpeppar. Lägg i tomatbitarna och stek ytterligare ca 2 min.
5. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
6. Skär mozzarellan i bitar och fördela dem på pajbottnen. Bred ut tomatblandningen ovanpå och lägg i oliverna. Vispa samman ägg och grädde. Häll på äggblandningen.
7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 min. Tag ut den och lägg på salami och parmaskinka i luftiga rullar. Grädda ytterligare ca 15 min. Servera pajen varm tillsammans med en grönsallad.




Rabarbercheesecake i glas

Rabarberkompott

4 st

rabarberstjälkar

1,5 dl

strösocker

1 st

vaniljstång, delad på längden, urskrapad

2 msk

vatten

0,5 dl

rödvin

2 tsk

maizena majsstärkelse, eller potatismjöl

Cheesecakefyllning

2 st

gelatinblad

2 dl

vispgrädde

200 g

färskost, t ex Philadelphiaost

2 st

ägg

1 dl

strösocker

0,5 st

vaniljstång, eller vaniljsocker

4 st

chokladdoppade havrekex, t ex Hobnobs

4 st

myntablad

En dessert med mycket smak. Passar utmärkt att göra även till större fester med många gäster. Servera dem då i raka glas eller i fina plastmuggar.

Gör så här

1. Skiva rabarbern fint. Lägg rabarber, socker, vaniljstång och urskrapade frön, vatten och rödvin i en kastrull. Koka upp och sjud ca 2 min. Red av med majsstärkelse eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Låt koka upp och svalna.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela äggen och vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden lätt i en separat bunke.
3. Vispa ihop färskost, äggulor, socker och urskrapad vaniljstång. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Rör ner gelatinet i äggblandningen. Vänd försiktigt i grädde och äggvitor.
4. Krossa eller hacka kexen grovt. Varva kompott, cheesecakefyllning och kexsmulor i glas. Spara lite kompott och smulor till garnering och ställ in glasen i kylen ca 2 tmmar. Garnera med kompott, smulor och myntablad.


Utkast: Hej på ...

Hej på er,

Sitter här med en sommarförkylning men mår i övrigt ok. Vi kör "sista" deklarationsracet på jobbet idag så alla är lite lätt stressade. Som tur är ligger jag bra till så jag tar det lugnt.

Ska bli kul med lite midsommarfirande på fredag, trots att vi kommer att avlägsna oss hyfsat tidigt. Pär syster med familj är hemma och de ville gärna träffa oss innan vi sticker till Danmark på lördag morgon. Vill dock inte missa midsommar-lunchen och dansen kring midsommarstången. Lucas älskar att dansa "Små grodorna", vi brukar roa oss med det om kvällarna - tur att det inte är så mycket insyn på övervåningen.

Jag missar ju tjejmiddagen den 2 juli men om det bara inte krockar med CW´s (Lucas kusin) födelsedagsfirande här i Kalmar så tänkte jag ha ngåo


9a



Som vanligt skrev jag inte namn under mitt inlägg så jag skriver ett till. Jag passar också på att få med ettkort på mina underbara elever. Om JAG har svårt att klippa navelsträngen......... så där va?   : ) /Jennie

Skolavslutning, slottshelg och SOMMARLOV!

Hej, har precis kommit hem från vår slotthelg som vi fick gratis från Frediriks föräldrar. Det var verkligen skönt att bara få åka iväg vi två och slappa. Det har varit kaotiskt men underbart sista veckan med klassen. MÅNGA tårar blev det i fredags och saknaden är stor. Det var verkligen en speciell klass, min 9a.
Kram på er alla nu syns vi snart på midsommar.

Hallå där!!

Nu var det länge sen någon skrev här. Efterlyser fortfarande recepten från tjejmiddagen hos Linn! Skolavslutningen närmar sig, det känns skönt. Hur är det med er allihop?
Kram Helene

RSS 2.0