Recepten!
Här kommer recepten från tjejmiddagen hos Linn. Just nu sitter jag i musiksalen med min plusjobbare Kjell. Det ska bli så trevligt att gå hem. Puh! Ha en skön midsommar!
Kram Karin
Sparrispaj med parmesan
4 dl | vetemjöl |
150 g | smör |
2 msk | vatten |
1 st | pajform, rund, ca 27 cm i diameter |
Fyllning: | |
500 g | sparris, färsk, grön |
4 st | ägg |
2,5 dl | mellangrädde |
0,5 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
75 g | parmesanost, riven, färsk |
Den här pajen är tänkt att serveras med en sallad på färsk spenat och räkor. Välj helst späda spenatblad och vänd dem bara med lite olivolja och balsamvinäger. Servera gärna färska räkor med skal så att var och en kan skala själv.
Gör så här
1. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop en fast deg. Tryck ut den i pajformen till ett jämnt lager i botten och upp på kanterna. Nagga botten och ställ i kylen minst 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
3. Ansa sparrisen och skär bort den nedersta lite trådiga biten. Koka dem i lättsaltat vatten ca
2 min. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Dela dem ev om de är långa.
4. Vispa samman ägg, grädde, salt, peppar och parmesanost.
5. Fördela sparrisen lite huller om buller så de inte ligger för tätt. Häll på äggblandningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.
6. Servera pajen ljummen, gärna med en sallad på färsk spenat och färska räkor
Tomatpaj med salami och parmaskinka
Pajdeg: | |
2,5 dl | vetemjöl |
100 g | smör |
1 msk | vatten |
1 st | pajform, rund, ca 24 cm i diameter |
Fyllning: | |
4 st | tomater |
1 st | gul lök |
2 st | vitlöksklyftor |
1 msk | olivolja |
4 st | sardeller |
1 krm | svartpeppar, nymald |
100 g | mozzarella |
1 dl | oliver |
2 st | ägg |
1,5 dl | vispgrädde |
80 g | italiensk salami, tunt skivad |
80 g | parmaskinka, tunt skivad |
En paj med italienska smaker. Servera med grönsallad och en vanlig enkel vinägrettdressing.
Gör så här
1. Blanda mjöl och smör i en skål eller en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten så det blir en fast deg.
2. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i formen. Nagga botten och ställ den i kylen minst 30 min.
3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök ca 1 min. Finhacka sardellerna och blanda ner dem samt svartpeppar. Lägg i tomatbitarna och stek ytterligare ca 2 min.
5. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
6. Skär mozzarellan i bitar och fördela dem på pajbottnen. Bred ut tomatblandningen ovanpå och lägg i oliverna. Vispa samman ägg och grädde. Häll på äggblandningen.
7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 min. Tag ut den och lägg på salami och parmaskinka i luftiga rullar. Grädda ytterligare ca 15 min. Servera pajen varm tillsammans med en grönsallad.
Rabarbercheesecake i glas
Rabarberkompott | |
4 st | rabarberstjälkar |
1,5 dl | strösocker |
1 st | vaniljstång, delad på längden, urskrapad |
2 msk | vatten |
0,5 dl | rödvin |
2 tsk | maizena majsstärkelse, eller potatismjöl |
Cheesecakefyllning | |
2 st | gelatinblad |
2 dl | vispgrädde |
200 g | färskost, t ex Philadelphiaost |
2 st | ägg |
1 dl | strösocker |
0,5 st | vaniljstång, eller vaniljsocker |
4 st | chokladdoppade havrekex, t ex Hobnobs |
4 st | myntablad |
En dessert med mycket smak. Passar utmärkt att göra även till större fester med många gäster. Servera dem då i raka glas eller i fina plastmuggar.
Gör så här
1. Skiva rabarbern fint. Lägg rabarber, socker, vaniljstång och urskrapade frön, vatten och rödvin i en kastrull. Koka upp och sjud ca 2 min. Red av med majsstärkelse eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Låt koka upp och svalna.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela äggen och vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden lätt i en separat bunke.
3. Vispa ihop färskost, äggulor, socker och urskrapad vaniljstång. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Rör ner gelatinet i äggblandningen. Vänd försiktigt i grädde och äggvitor.
4. Krossa eller hacka kexen grovt. Varva kompott, cheesecakefyllning och kexsmulor i glas. Spara lite kompott och smulor till garnering och ställ in glasen i kylen ca 2 tmmar. Garnera med kompott, smulor och myntablad.
Kjelle är väl snäll...he he! Tack för recepten, hur gjorde du när du la in dem, kopierade du o klistrade eller skrev du alltihop?