Tjejmiddag 18/8-2009
Middag hemma hos Madde en underbar dag i augusti. Det var Madde och Karin som stod för middagen. Det var härligt väder och vi satt ute och åt, vi flyttade sedan in för att äta Karins underbara kolatårta.
Tack tjejer för en som vanligt underbar kväll med massor av skratt.
Limefilé och Ris: 4 portioner
1 tsk salt matfett
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk kalvfond
½ - 1 tsk sambal oelek
1 tsk äkta soja
1 msk honung
saft av 1 lime
Gör så här:
Skär köttet i skivor. Bryn i smör och salta. Pressa limen och rör ihop saften med vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soya och honung. Detta kan göras direkt i en stekpanna med lock eller i en gryta. Lägg i köttet och låt det puttra ca 5-8 minuter. Servera med ris eller ugnsstekt potatis.
Kolatårta: 8-10 pers
Bottnar:
4 äggvitor
1 1/2dl socker
2 msk kakao
1 dl nötkärnor
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och rita en rundel med hjälp av tallrik på resp. papper. Hacka nötterna och blanda med socker och kakao. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner nötblandningen. Bred ut smeten på de båda plåtarna och placera dem i ugnen. Den ena i mitten och den andra strax under. Byt plats var 15 min, så att den totala gräddningstiden blir 1 timme.(Gärna 1 1/2) Stäng av ugnen och låt bottnarna torka i eftervärmen.
Kolakräm:
4 äggulor
1,25 dl socker
1 dl vispgrädde
50 g mörk blockchoklad
50 g ljus blockchoklad
120 g smör
Att lägga emellan:
3 dl vispgrädde
Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull och sjud under omrörning till första bubblan. Tag kastrullen från plattan och tillsätt choklad och smör. Rör då och då tills krämen blivit blank och slät. Bred ut krämen på bottnarna och lägg den vispade grädden emellan. Låt stå 6-12 timmar före servering. Strö gärna lite florsocker på tårtan så ser den lite trevligare ut.



