Tjejmiddag 7/12
Här kommer recepten från gårdagens middag!
Kreolsk gryta (4 port) - (vi dubblade till 7 tjejer vilket blev lagom)
500 g fläskfilé
1 grovhackad gul lök
3 msk margarin
2 chorizokorvar
3/4 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 msk vilt- och kantarellfond
1 dl vatten
1 dl syltlök utan spad
1 dl urkärnade svarta oliver
1 strimlad röd paprika
2 msk bostongurka
3/4 tsk salt
3/4 krm svartpeppar
Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Mjukfräs löken i hälften av margarinet i en gryta. Skiva korven i 1/2 cm stora skivor och låt den fräsa med mot slutet. Strö över vetemjöl, rör om och häll på matlagningsgrädde, fond och vatten. Låt blandningen koka upp under omrörning. Stek fläskfiléskivorna i resten av margarinet på medelstark värme i en stekpanna. Lägg syltlök, oliver, paprika, bostongurka och köttet i grytan. Koka upp och låt småkoka under lock i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och en sallad.
Saffransglass (8 port)
4 äggulor
1 dl florsocker
1 pkt saffran, 0,5 g
4 dl vispgrädde
Vispa äggulor, florsocker och saffran. Vispa grädden och blanda med äggsmeten. Häll smeten i en form (ca 2 l). Frys i 4-5 timmar. Stjälp upp på fat och servera med färska fikon, fruksallad eller hallonsås. Dekorera med citronmeliss.
Hallonsås
500 g hallon
0,5 dl koncentrerad hallonsaft
0,5 dl strösocker
citronmeliss till dekorering
Mixa hallonen, saften och sockret. Ställ svalt tills servering.
Linn och Madde
Kreolsk gryta (4 port) - (vi dubblade till 7 tjejer vilket blev lagom)
500 g fläskfilé
1 grovhackad gul lök
3 msk margarin
2 chorizokorvar
3/4 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 msk vilt- och kantarellfond
1 dl vatten
1 dl syltlök utan spad
1 dl urkärnade svarta oliver
1 strimlad röd paprika
2 msk bostongurka
3/4 tsk salt
3/4 krm svartpeppar
Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Mjukfräs löken i hälften av margarinet i en gryta. Skiva korven i 1/2 cm stora skivor och låt den fräsa med mot slutet. Strö över vetemjöl, rör om och häll på matlagningsgrädde, fond och vatten. Låt blandningen koka upp under omrörning. Stek fläskfiléskivorna i resten av margarinet på medelstark värme i en stekpanna. Lägg syltlök, oliver, paprika, bostongurka och köttet i grytan. Koka upp och låt småkoka under lock i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och en sallad.
Saffransglass (8 port)
4 äggulor
1 dl florsocker
1 pkt saffran, 0,5 g
4 dl vispgrädde
Vispa äggulor, florsocker och saffran. Vispa grädden och blanda med äggsmeten. Häll smeten i en form (ca 2 l). Frys i 4-5 timmar. Stjälp upp på fat och servera med färska fikon, fruksallad eller hallonsås. Dekorera med citronmeliss.
Hallonsås
500 g hallon
0,5 dl koncentrerad hallonsaft
0,5 dl strösocker
citronmeliss till dekorering
Mixa hallonen, saften och sockret. Ställ svalt tills servering.
Linn och Madde